Program våren 2019

Tisdagen den 22 januari 2019 kl 13.00.

Besök på K. A. Almgrens sidenväveri på Södermalm med guidad visning av museet.

Detta är det enda sidenväveriet som finns kvar i norra Europa. Det är helt unikt med sina originalmaskiner som är 140 år gamla och fortfarande i bruk. Som museum är detta Stockholms enda fullt bevarade industriminne och dessutom Skandinaviens äldsta industrimiljö.

Knut August Almgren fick år 1833 tillstånd att tillverka siden, madrassvävnader, sidenband samt sysilke. På elva år fyrdubblades produktionen, antalet anställda och vävstolar. Det var Skandinaviens största kvinnoarbetsplats några decennier under 1800-talet och är den sista länken till den industristad Stockholm en gång var.

Idag drivs museet av en stiftelse som har till uppgift att bevara mönsterteckningar och andra föremål för eftervärlden, samt vårda den 170-åriga maskinparken. På dessa gamla vävstolar görs än idag en liten produktion handvävt siden på samma sätt som förr, med en hastighet av en dryg meter om dagen.

Museet är handikappanpassat med hiss mellan planen. Entrén till hissen finner du till höger längst inne på gården.

Adress: Repslagargatan 15 A, T-bana Slussen, utgång Götgatan.
Samling: kl 12.45.
Kostnad: Medlemmar 50 kr, icke medlemmar 70 kr.
Anmälan till info@kthseniorer.se eller till Anna Brising, tel 070-686 77 92, senast torsdagen den 17 januari. Vi är tacksamma för betalning i förväg till KTH-Seniorers plusgirokonto 29 76 30-6.

int1 int2


Tisdagen den 5 mars 2019 kl 17.15.

Årsmöte i sal E31, Lindstedtsvägen 3, till vänster i valvet.

Efter årsmötesförhandlingarna kommer KTHs förvaltningschef Anders Lundgren att informera om KTHs organisationsförändringar.

Därefter äter vi middag på Restaurang Östra Station till ett subventionerat pris av 175 kr. Välj ett av tre följande alternativ.

Fisk- och skaldjursgryta med aioli och vitlöksbröd

Biffstek med lök

Portabellohamburgare (vegetariskt alternativ)


I priset ingår smör och bröd, lättöl, mineralvatten samt kaffe.
Kostnaden för ev. andra drycker betalas direkt till restaurangen.

Anmälan till middagen behöver vi senast tisdagen den 26 februari till info@kthseniorer.se eller till Agneta Wallers på telefon, i första hand 08-647 16 04 (mobil 070-556 72 76).
Ange önskat middagsalternativ.

Vi är tacksamma om betalningen för middagen (175 kr) görs i förväg till KTH-Seniorers plusgirokonto 29 76 30-6.

Vill du bara delta i årsmötet utan att äta middag behövs ingen anmälan.

Kallelse
Dagordning
Verksamhetsberättelse

Resultat- och balansräkning samt revisorernas rapport utdelas vid årsmötet.


Torsdagen den 11 april 2019 kl 12.30. Guidad visning av Ersta diakonimuseum. (Gratis.)

Möjlighet till lunch kl 11.00 på Lunchrestaurang Ersta terrass för den som vill. (100 kr.)


OBS! Deltagarantalet är begränsat. Anmälan se nedan.

Ersta museum rymmer historien om hur kvinnliga pionjärer startade sjukhus och utbildning i 1850-talets Stockholm och om hur sjukvården, utbildningen och diakonin utvecklats sedan dess.

Museet binder ihop dåtid med Ersta diakonis arbete idag. Mycket har hänt under historien, men drivkraften i diakonins arbete – att hjälpa människor – är lika närvarande nu som då.

Inför museibesöket samlas vi kl 12.15 på adressen Erstagatan 1M, dörren precis till vänster innanför portvalvet. Före visningen rekommenderar vi dagens lunch på Ersta diakonis egen lunchrestaurang, Ersta Terrass, kl 11.00. Adress: Erstagatan 1N/Fjällgatan 45. Till ett pris av 100 kr erbjuds en lunchbuffé med tre varma rätter, salladsbord och nybakat bröd. Kaffe med småkakor ingår. Anmäl lunchdeltagande i förväg, eftersom restaurangen vill veta antalet lunchgäster.

Resväg: Buss 2 eller 53 exempelvis från Slussen/Södermalmstorg (eller tidigare hållplatser) till hållplats Ersta sjukhus. Alternativt promenera från Slussen, först längs Katarinavägen, sedan längs Fjällgatan till Erstagatan. Backen Erstagatan upp från Folkungagatan är ganska brant.

Anmälan till info@kthseniorer.se eller till Anna Brising, tel 070-686 77 92 senast 2019-04-04. OBS! Anmäl även eventuell lunch.

Två tips:
- Passa på och ta en titt i Ersta kyrka, som ligger någon minuts promenad längre in på området. Den är öppen vardagar 08:00 - 16:00 och är väl värd ett besök.

- Den södra portbyggnaden inrymmer ett av Sveriges få oblatbagerier – ta en titt på tillverkningen genom fönstret.

kors
Ett av minnesmärkena över Estoniakatastrofen finns på planen nedanför kyrkan. Foto: BÖJ.


Onsdag 22 maj 2019.

Bussutflykt till Gysinge bruk i södra Gästrikland.


bruk

Gysinge bruk, grundat 1668, är vackert beläget invid Färnebofjärdens nationalpark vid nedre Dalälven. Fram till början av 1900-talet var vallonbruket en del av Gästriklands järnrike.

Den nuvarande herrgården uppfördes på 1830-talet. Den fungerade som bostad åt brukspatronerna till 1905. Fram till mitten av 1950-talet drevs herrgården ömsom som pensionat, ömsom som rekreationshem. Sedan 1982 har PRO:s folkhögskola haft sina lokaler i herrgården med omgivande byggnader.

I vår utflykt ingår:

• Resa med abonnerad buss (med toalett), utgående från KTH.

• Besök i Färnebofjärdens nationalparks informationscentrum ”Naturum” med information om nationalparken, en av Sveriges senast bildade nationalparker.

• ”Dagens lunch” i Orangeriet på Gysinge Herrgård. (Husmanskost eller en vegetarisk rätt, stor salladsbuffé, kaffe och ”sötsak”.)

• Guidad bruksvandring i Gysinge, ca 45 min (frivillig). Du får bland annat höra den intressanta berättelsen om hur bruket grundades i mitten av 1600-talet.

• Tid för att ströva runt på bruket och besöka affärer, t ex Brukshandeln, Gysinge Centrum för Byggnadsvård, Antik & Loppis, Brandbilsmuseet mm samt fika på Café Udden vid vattnet.

Samling kl 8.15 på Lindstedtsvägen, utanför Stora Valvet.
Bussen avgår senast kl 8.30. Bussresan tar ca 2 1⁄2 timme enkel resa. En kort paus med möjlighet till fika är då inräknad. Återkomst till KTH ca kl 18.

Subventionerad deltagaravgift för hela utflykten inklusive lunch och guidning på bruket är för medlemmar 450 kr. För medföljande icke medlemmar är priset 620 kr.

Anmälan görs per e-post till info@kthseniorer.se eller per telefon till Agneta Wallers, 08-647 16 04 (mobil 070-556 72 76), senast tisdagen den 7 maj. Sätt samtidigt in deltagaravgiften på KTH-Seniorers plusgirokonto 29 76 30-6.