Program hösten 2019

Måndagen den 2 september 2019 kl 14.00.

Guidad visning av Carl Eldhs Ateljémuseum.

Skulptören Carl Eldh (1873-1954) var en av Sveriges mest anlitade konstnärer under 1900-talets första hälft. I mer än tre decennier levde och arbetade han i den ateljé som idag är museum. Den ovanliga träbyggnaden ritades 1919 av Ragnar Östberg, arkitekten bakom Stockholms Stadshus, och rymmer flera hundra verk från Eldhs långa, verksamma liv. I museet finns statyetter från skulptörens studieår i Paris, porträttbyster och skisser samt förlagor till kända verk som Ungdom, Löparna, Titanen och Brantingsmonumentet, allt sparat som när Eldh själv levde där. Denna välbevarade miljö har få motsvarigheter i Europa och är därför ett intressant dokument vad gäller skulptöryrkets speciella villkor och en framstående konstnärs liv. Museet ligger i Bellevueparken vid Roslagstull inom Nationalstadsparkens gränser.

Samling: kl 13.45 utanför museets entré, Lögebodavägen 10, Bellevueparken.

Hitta till museet:
T-bana eller pendeltåg till Odenplan, sedan buss 2 till hpl Sveaplan/Norrtull eller buss 50 till hpl Ingemarsgatan eller buss 515 till hpl Sveaplan. Norrifrån går buss 50 från Universitetet till hpl Roslagstull (som är den närmaste hållplatsen, se bifogad karta). Från de övriga hållplatserna är det cirka 15 minuters promenad till Lögebodavägen 10. Vi rekommenderar att korsa Cederdalsgatan vid Roslagstull och promenera i uppförsbacken på Bellevuevägen till museet. Om man går gångvägen från hållplats Norrtull bakom Sveaplans gymnasium är vägen något längre men med mindre lutning. För den som vill åka bil finns parkeringsplatser.

Kostnad: Medlemmar 50 kr, icke medlemmar 100 kr.
Anmälan till info@kthseniorer.se eller till Anna Brising, tel 070-686 77 92, senast
måndagen den 26 augusti.
Vi är tacksamma för betalning i förväg till KTH-Seniorers plusgirokonto 29 76 30-6.

karta


Onsdagen den 16 oktober 2019 kl 13.00.

Besök i Gustavsberg Porslinsfabrik.

Spisa Ribb kopp

En unik chans till guidad visning (ca 40 min) av den nedläggningshotade porslinstillverkningen samt tillfälle att handla servisporslin och konstföremål i första- och andrasortering.
Anmälan via mail till info@kthseniorer.se eller per telefon till Agneta Wallers, tel 070-556 72 76, senast tisdagen den 7 oktober. OBS! Anmälan är bindande efter anmälningstidens slut.

Avgift: Medlemmar 75 kr, icke medlemmar 150 kr. Betala gärna i förväg till KTH-Seniorers plusgirokonto 29 76 30-6, men avvakta besked om visningen blir av, se längst ned!

Samling senast kl 12.45 i butiken, Odelbergs väg 1 C i Gustavsbergs Hamn i tegelbyggnaden intill det gamla vattenhjulet.

Resväg: Buss 474 från Slussen till hållplats Farstaviken.

Bussen går var 10:e minut (på jämnt 10-minuterstal) från hållplatsläge M i den provisoriska bussterminalen för Nacka- och Värmdöbussarna nere på Stadsgården. Hiss finns. Restid ca 25 minuter.

Efter avstigning gå bakåt på trottoaren och korsa Gustavsbergsvägen på övergångsstället. Då ser du ett gammalt vattenhjul. Nära detta finns ingången till Fabriksbutiken.

OBS! Deltagarantalet är begränsat. Fabriken ligger i en äldre byggnad med trånga trappor och är inte handikappanpassad. Det finns heller ingen besökstoalett, men det finns flera caféer i närområdet, Gustavsbergs Hamn, som har toalett, t ex Café Tornhuset.

Gustavsbergs Porslinsfabrik, som startade 1825, har under många år varit en av Sveriges största tillverkare av både sanitetsporslin (som toalettstolar, handfat och även emaljerade badkar), plastföremål (som toalettsitsar, brickor och muggar), hushållsporslin (som de kända äldre serviserna Blå Blom, Berså och Ribb eller den sentida Nobelservisen) och konstgods.
Många av de designers och konstnärer som skapade verk och serier för fabriken hör till de mest kända och älskade i Sverige, som Wilhelm Kåge, Stig Lindberg, Karin Björquist och Lisa Larson.
Porslinsfabriken har betytt mycket för brukssamhället Gustavsberg, som växte upp runt fabriken. Många av dem som bosatte sig i Gustavsberg arbetade på fabriken eller i anknutna serviceverksamheter.

Sanitetsporslinstillverkningen är nedlagd sedan ett antal år, men en mindre tillverkning av hushållsporslin har fortsatt i de gamla slitna lokalerna.
Denna tillverkning är nu hotad, kommunen, som äger fastigheten, har sagt upp hyreskontraktet. Men de entusiaster som driver den unika fabriken vill fortsätta tillverka åtminstone en del av det kända porslinet som fortfarande efterfrågas av många.

I nuläget pågår förhandlingar för fullt. Vi kan alltså inte veta vad som händer den närmaste tiden, men vi hoppas att visningen kan genomföras.
Annars kommer du att få besked, vi bevakar händelseutvecklingen och har kontakt med bokningsansvarig.


Torsdagen den 14 november kl 13.00.

Guidad visning av utställningen Beredskapstiden i Sverige under andra världskriget på Armémuseum.

Beredskapstid soldat

Mörkläggning, kaffesurrogat och gengas...
Följ med på en visning (ca en timme) om tillvaron i det neutrala Sverige när andra världskriget rasade utanför dörren.

När kriget bröt ut blev det bråttom att förstärka landets beredskap. Hundratusentals män ryckte in och mörkläggning och gengas präglade vardagen. Krigsvintrarna var iskalla, men hushållen stickade mössor och vantar som aldrig förr åt soldaterna. Finska krigsbarn som klev av tåget i Haparanda togs emot av frivilliga lottor, innan de slussades vidare till fosterfamiljer. Under krigets sista höst reste diplomaten Raoul Wallenberg till Budapest för att rädda tusentals judar undan förintelsen.

Samling kl 12.45 utanför Armémuseets entré, Riddargatan 13.

Hitta till museet:
Närmaste tunnelbanestation är Östermalmstorg, utgång Sibyllegatan.
Närmaste busshållplats är Nybroplan. Dit kan du åka med busslinje 69, 54 och 76 samt med spårvagn linje 7.
Bil parkeras på närliggande gator.

Kostnad: Medlemmar 30 kr, icke medlemmar 60 kr.

Anmälan till info@kthseniorer.se eller till Anna Brising, tel 070-686 77 92 senast onsdagen den 6 november. Vi är tacksamma för betalning i förväg till KTH-Seniorers plusgirokonto 29 76 30-6. OBS! Anmälan är bindande efter anmälningstidens utgång.


Tisdagen den 3 december från kl 17.

VÄLKOMMEN till vår traditionella JULFEST 2019.

Som vi tidigare har informerat om i mailutskick äger årets julfest rum tisdagen den 3 december på Restaurang Brazilia, Brinellvägen 64, KTH. Där kommer vi att få njuta av ett traditionellt JULBORD, där all mat är hemlagad från grunden.

Vi samlas på restaurangens övre plan (ingång från Brinellvägen 64, vid vändplanen) från kl. 17.00 för lite glögg och pepparkakor och en tipsrunda för att under lättsamma former pröva våra kunskaper.

Klockan 18 är det sen dags för det rikhaltiga julbordet på nedre planet (hiss finns). Lättöl, julmust eller mineralvatten samt kaffe ingår i priset. Starkare drycker finns att köpa till måttliga priser.

Av tradition brukar vi ha ett lotteri med lite julanpassade vinster. Årets lotteri kommer att vara lite annorlunda. Du behöver inte köpa några lotter, utan vi lottar helt enkelt ut ett antal vinster bland deltagarna. De som lyckats bäst med de kluriga frågorna i tipsrundan belönas förstås med priser som vanligt.

Ta gärna med tidigare arbetskamrater eller andra KTH-bekanta som vill bli medlemmar i KTH-Seniorer under 2020. De får delta i julfesten till medlemspriset.

Det kraftigt subventionerade priset för föreningens medlemmar är 300 kronor. Medföljande gäster som inte är medlemmar betalar ordinarie pris, 500 kronor.

Anmälan att delta i julfesten vill vi ha senast torsdagen den 28 november till Jan Grandell, telefon 072-164 16 24, eller genom epost till info@kthseniorer.se. Vi ser gärna att du betalar för julfesten i förväg till plusgiro 29 76 30-6, KTH-Seniorer.

För att komma till Brazilia kan du ta buss 61 mot Ruddammen och kliva av vid Ruddammsparken. Därifrån går du en kortare promenad via gångbron över järnvägen till Brazilia, se kartan. Alternativt åk till Tekniska Högskolan/Östra station och promenera till Brazilia. Du kan också få bilskjuts från Östra station om du säger till vid anmälan.

HJÄRTLIGT VÄLKOMNA!

karta