Program våren 2019

Tisdagen den 22 januari 2019 kl 13.00.

Besök på K. A. Almgrens sidenväveri på Södermalm med guidad visning av museet.

Detta är det enda sidenväveriet som finns kvar i norra Europa. Det är helt unikt med sina originalmaskiner som är 140 år gamla och fortfarande i bruk. Som museum är detta Stockholms enda fullt bevarade industriminne och dessutom Skandinaviens äldsta industrimiljö.

Knut August Almgren fick år 1833 tillstånd att tillverka siden, madrassvävnader, sidenband samt sysilke. På elva år fyrdubblades produktionen, antalet anställda och vävstolar. Det var Skandinaviens största kvinnoarbetsplats några decennier under 1800-talet och är den sista länken till den industristad Stockholm en gång var.

Idag drivs museet av en stiftelse som har till uppgift att bevara mönsterteckningar och andra föremål för eftervärlden, samt vårda den 170-åriga maskinparken. På dessa gamla vävstolar görs än idag en liten produktion handvävt siden på samma sätt som förr, med en hastighet av en dryg meter om dagen.

Museet är handikappanpassat med hiss mellan planen. Entrén till hissen finner du till höger längst inne på gården.

Adress: Repslagargatan 15 A, T-bana Slussen, utgång Götgatan.
Samling: kl 12.45.
Kostnad: Medlemmar 50 kr, icke medlemmar 70 kr.
Anmälan till info@kthseniorer.se eller till Anna Brising, tel 070-686 77 92, senast torsdagen den 17 januari. Vi är tacksamma för betalning i förväg till KTH-Seniorers plusgirokonto 29 76 30-6.

int1 int2