Program våren 2018

Tisdagen den 6 februari kl 13 - 14.

Guidad visning av utställningen Bergman på modet, Kvinnoroller och kostymer i Bergmans filmer på Hallwylska museet.

bild

Utställningen kan ses som en inledning av 100-årsjubileet av Ingmar Bergmans födelse, som uppmärksammas under 2018. Den presenterar ett urval av kostymer som knyter an till de av Bergmans filmer som utspelar sig under det sena 1800-talet och tidigt 1900-tal. Dessa filmer stämmer tidsmässigt överens med den period då familjen von Hallwyl levde och verkade i sitt palats, innan det blev museum.

I Bergman på modet möter vi kvinnornas centrala roller i Ingmar Bergmans rika filmproduktion - den s.k. Bergmankvinnan. I hans filmer är det oftast kvinnorna som står för färgen, medan männen utgör en mörk fond som får kvinnorna att lysa, inte bara bildligt. Vi får också möta Bergman som person och filmskapare genom familjebilder från hans egen barndom. Det finns tydliga paralleller mellan Bergmans uppväxtmiljö och hans filmiska bildvärld.

Kostnad: Medlemmar 50 kr, icke medlemmar 100 kr.

Samling kl 12.45 vid muséets entré, Hamngatan 4.

Anmälan till info@kthseniorer.se eller till Anna Brising, 070-686 77 92, senast tisdagen den 30 januari. Vi är tacksamma för betalning i förväg till KTH-Seniorers plusgirokonto 29 76 30-6.


Tisdagen den 13 mars kl 17.15.

Årsmöte i sal D32, Lindstedtsvägen 5, KTH.

Motioner och enkla frågor skall lämnas in till styrelsen senast den 1 mars. Efter årsmötesförhandlingarna kommer vår medlem Per Carlson, professor emeritus i fysik, att berätta om Alfred Nobel och Nobelprisen.
Därefter middag på Östra Station. Närmare detaljer i kallelsen.

KALLELSE FÖREDRAGNINGSLISTA VERKSAMHETSBERÄTTELSE
REVISIONSBERÄTTELSE


Torsdagen den 12 april kl 14.00 – ca 14.50 (samling kl 13.45).

Guidad visning av utställningen GULDRUMMET och VIKINGAR på Historiska museet.

guldrum

Guldrummet

I Historiska muséets samlingar finns 52 kg guld och mer än 200 kg silver, och mycket är utställt i Guldrummet. Bland annat kan du se tre unika guldhalskragar från folkvandringstiden (350-500 e.Kr.), silverhängen från vikingatiden, ädelstensbeprydda relikskrin från medeltiden och andra fantastiska föremål, som får våra tiders guldsmeder att häpna över tidigare mästares skicklighet.

Sverige har en av Europas rikaste samlingar av guld och silver från förhistorisk tid. Nästan 3000 föremål från hela landet visas i Guldrummet. Sedan 1600-talet finns en lag som säger att alla föremål av guld, silver eller kopparlegeringar som är mer än 100 år gamla och saknar ägare ska lämnas till staten. Därför har ovanligt många guld- och silverföremål bevarats i vårt land.

Vikingar

Vikingarna är kanske mest kända som brutala rövare. Det finns många bilder och berättelser som handlar om hur de reste runt i världen och skrämde livet ur folk med sina hornprydda hjälmar. Detta är dock inte den sanna historien om vikingarna.

De människor som bodde i Norden under den här tiden, ägnade sig till största delen åt fredlig handel. Många var bönder eller hantverkare på hemmaplan.

I muséets uppskattade utställning finns en del stridsredskap, men även tusentals föremål som ger en annan, mer nyanserad bild av vikingarna. Föremål som berättar om vardagssysslor, handel, tro och familjeliv. Men inga hjälmar med horn...

Kostnad: medlemmar 50 kr, icke medlemmar 100 kronor.

Samling kl 13.45 vid muséets entré, Narvavägen 13-17.

Anmälan till info@kthseniorer.se eller till Anna Brising, 070-686 77 92, senast fredagen den 6 april. Vi är tacksamma för betalning i förväg till KTH-Seniorers plusgirokonto 29 76 30-6.


Måndagen den 4 juni kl 11.00 i Nynäshamn.

Visning av Nynäshamns Ångbryggeri med avsmakning av olika ölsorter.

Ångbryggeriet är ett svenskt mikrobryggeri, som utvecklades ur en medlemsklubb 1988. Kommersiell ölbryggning började 1997. Samtliga öl är döpta efter geografiska namn i Nynäshamns skärgård. Vid besöket kommer vi att får höra om bryggeriets spännande historia, om hur det blev till och vad som hänt på vägen från entusiastiska hemmabryggare till drivna hantverksbryggare. Vi får lukta på humle, smaka på malt och se hur ölen bryggs från maltkross till flaskfyllning.
I den fina visningspuben får vi smaka på flera olika ölsorter beroende på säsong - kanske "Bedarö Bitter", traditionella "Landsort Lager" och sammetslena "Sotholmen Stout".
Sedan får vi (ute på terrassen om vädret tillåter) tillsammans med en öl avnjuta en "bryggarbricka" med korvar, köttbit, ost och bröd. Specialbricka, allergianpassad eller vegetarisk, kan ordnas om detta anges vid anmälan.
Ditresa
Vi reser med pendeltåg till och från Nynäshamn. Varje deltagare ordnar sin resa själv. För resan till Nynäshamn rekommenderas pendeltåget med ankomst till Nynäshamn 10.50. Detta tåg avgår från Odenplan 09.51, från Stockholm City 09.55, Stockholm Södra 09.58 och från Årstaberg 10.01.
Vi samlas vid Nynäshamns pendeltågsstation kl 10.50 för gemensam promenad till bryggeriet (600 m, ca 8 min). För den som tar sig till Nynäshamn med bil samlas vi vid Ångbryggeriet, Lövlundsvägen 2-4, kl 11.00.

Hemresa
Hemresan sker individuellt. Pendeltågen avgår från Nynäshamn var 30:e minut vid minuttalen 10 och 40.
Före hemresan rekommenderar vi varmt en promenad i gästhamnen/fiskehamnen alldeles nära stationen. Där kan man njuta av nyrökt fisk, fika, handla i de trevliga hamnbodarna och titta på båtlivet.

Det subventionerade priset för medlemmar för visningen och "bryggarbrickan" är 150 kr. För medföljande icke-medlemmar är priset 350 kr.

Anmälan görs per e-post till info@kthseniorer.se eller per telefon till Anna Brising, 070-686 77 92, senast måndagen den 28 maj.
Vänligen betala helst i förväg till KTH-Seniorers plusgirokonto 29 76 30-6.